+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00
Contact info
+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00

Kultura


Kulturni život Vrnjačke banje jako je dinamičan, naročito u periodu letnjih meseci kada je frenkventnost gostiju i najveća.

Festival likovnog stvaralaštva u
Vrnjačkoj Banji

Festival likovnog stvaralaštva Srbije predstavlja skup izložbi, akcija i manifestacija u oblasti likovne delatnosti.

Čine ga programi izložbenog karaktera i likovnih akcija kao što su Centar za savremenu grafiku, Festival pejzaža, Program sinteze, Letnja akademija za likovno stvaralaštvo, Vajarski simpozijum i Bijenale Jugoslovenke skulpture u pleneru.

Biblioteka u Vrnjačkoj Banji

Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić” ima stogodišnju tradiciju: njeni početci vezuju se za”Šucin paviljon”, koji je početkom 20. veka u svom sastavu imao i banjsku čitaonicu. Danas biblioteka poseduje oko 40 hiljada knjiga koje su dostupne i meštanima i banjskim gostima, ukusno opremljene čitaonice sa kompletnom dnevnom i periodičnom štampom i časopisima iz oblasti nauke i kulture, kao i zavičajnu građu koja je pod određenim uslovima dostupna korisnicima usluga.

U okviru izdavačke delatnosti biblioteka objavljuje knjige iz oblasti istorije, kulture, filozofije, turizma, beletristike, književne kritike i drugih oblasti u nekoliko edicija, od kojih je najznačajnija Fons Romanus. Biblioteka tokom cele godine, naročito u banjskoj sezoni, organizuje književne večeri, tribine, predavanja i promocije novih knjiga uz učešće eminentnih poslenika kulturnih, naučnih, verskih i drugih organizacija i institucija.

Festival filmskog scenarija u
Vrnjačkoj Banji

Dani Danila Bate Stojkovića

U avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Tokom trideset godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a ovo je ujedno bila i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. Scenaristi, reditelji, glumci i ostali ne manje bitni filmski pregaoci, uvek su bili rado viđeni gosti.

Ovo je ujedno i mogućnost da dobijete autogram ili napravite fotografiju sa poznatim licima. Festival filmskog scenarija će biti nezaboravna uspomena na Vaš boravak u Vrnjačkoj Banji i pamtićete ga ne samo po prelepoj prirodi, već he Vam Vrnjačka Banja ostati u sećanju i kao mesto filmskih susretanja.Uz prikazivanje, vrednovanje i nagrađivanje scenarija filmova tekuće godišnje filmske produkcije ima i Simpozijum o scenariju, te Letnju školu filmske dramartugije.

Na njega se nadovezuju filmske revije i serijali kao što su premijere filmova, FEST, Sinemanija, Kinoteka i dr.

Ovogodišnja manifestacija nosi naziv “Ko to tamo peva” i poklapa se sa desetogodišnjicom smrti velikog glumca.

Manifestaciju je podržala Opština Vrnjačka Banja, Turistička organizacija Vrnjačke Banje, Kulturni centar Vrnjačke Banje, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Skupština grada Beograda, Zvezdara teatar iz Beograda, dramski pisac Dušan Kovačević kao i veliki broj Batinih kolega iz sveta filma, pozorišta, književnosti…

Ove godine manifestaciju će obeležiti veliki broj pozorišnih predstava, filmskih projekcija, književnih večeri, izložbi, kabarea. U planu je i prateća manifestacija Veče Batinih pesama u izvođenju vrhunskih estradnih umetnika – Radiša Urošević, Merima Njegomir, Dragan Kojić Keba, Predrag Živković Tozovac…

Veliki broj kulturnih sadržaja održaće se u novom banjskom parku Rimski izvor kao i u amfiteatru Danilo Bata Stojković. Ove godine domaćini su Milorad Mandić Manda i Mira Banjac, a svoje prisustvo potvrdili su i drugi glumci, Batine kolege kao i književnik Matija Bećković.

Menu