+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00
Contact info
+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00

Japanski vrt

Ambasador Japana Tošio Cunozaki svečano otvorio vrt u centru Vrnjačke Banje.Vrt reprezentuje tradicionalna arhitektonska rešenja i floru Japana. Vrt, izgrađen donacijom Japana i sredstvima lokalne samouprave, prostire se na 3.000 kvadratnih metara, a izgradnja je koštala oko 12 miliona dinara.

Vrnjački parkovi su jedno od osnovnih obeležja, po kojima je Vrnjačka Banja prepoznatljiva. Kao prostor sa očuvanim delovima prirode oni predstavljaju svojevrsni spomenik prirode. Projekat Japanskog vrta podrazumeva obogaćivanje Vrnjačkih parkova sa jednom novom kulturnom sadržinom.
Realizacijom ovog projekta na prostoru od 3.000 m2, pored toga što će se posetiocima dočarati kultura življenja japanskog naroda, obogacen je i biljni fond banjskog parka formiranjem posebnih delova sa biljkama raspoređenim u različitim hortikulturnim stilovima.

Težište vrta je malo jezero sa ostrvcem i statuom orla. Takođe, tu je i čajna kućica,a na brdu mali kaskadni vodopad i most.  Ova dodatna turistička ponuda će svakako doprineti da se Vrnjačka Banja učvrsti kao vodeća turistička destinacija, a takođe će zainteresovati turiste da upoznaju japansku kulturu i osete poseban doživljaj u ovom delu centralnog vrnjačkog park. Ovo će biti drugi japanski vrt u Srbiji, jedan je u Beogradu, i predstavlja donaciju Vlade Japana, lokalnoj samoupravi.

Menu