+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00
Contact info
+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00

Geografski položaj

Na inicijativu kneza Miloša, u XIX veku ispitana su lekovita svojstva vrnjačkih izvora i započela je izgradnja banjske infrastrukture kako lečilišne tako i turističke. Izmedu dva svetska rata banja se intenzivno uređuje, gradi se mnoštvo koketnih vila koje do danas čuvaju duh iskona i aristokratski šarm. U tom periodu Vrnjačka Banja dostiže rang jedne od najpopularnijih banja Evrope, postaje stecište umetnika, pisaca, slikara, glumaca, pa su neretko u njoj boravili i u njenim blagodetima uživali i članovi kraljevskih porodica ondašnje Evrope.

Po završetku rata nastavlja se s intenzivnim razvojem banje, grade se moderni hotelski kompleksi, zdravstveni turizam se podiže na najviši nivo, što rezultira sve većim brojem gostiju iz godine u godinu. U brdovitim predelima centralne Srbije, oko 200 km južno od Beograda, 26 km od Kraljeva, u severnoj podgorini šumovite planine Goč (1.210 m), na oko 325 m nadmorske visine, u dolinama i dolinskim stranama Lipovačke i Vrnjačke reke, desne pritoke Zapadne Morave, nalazi se idiličan, tih i prijatan gradić Vrnjačka Banja, harmonično uklopljena u prirodu koja je okružuje. Zahvaljujući autoputu, iz Beograda do Vrnjačke Banje stiže se za manje od dva sata.

Klima je tipično kontinentalna s prosečnom godišnjom temperaturom 10,5ºC, a srednja letnja 20ºC i 764 mm vodenog taloga. Najviša temepratura vazduha u Vrnjačkoj Banji zabeležana je 22.07.1939. i iznosila je 40.5C. Najniža zabeležena temepratura u Vrnjačkoj Banji iznosila je -28,5C na dan 11.02.1929god. Prosečna relativna vlaznost vazduha iznosi 73,7%. Najsuvlji mesec je avgust a najvlažniji decembar. U većini meseci jutarnja vlažnost veća je od večernje, osim u maju, junu, julu i decembru.

Oblačnost u Vrnjačkoj Banji nije velika. Prosečna oblačnost iznosi 55% . Razlika izmedju najvederijeg (avgusta) i najoblačnijeg ( januara) meseca je znatna I iznosi 35%. U svim mesecima , osim u junu, jutarnja oblačnost je veća od večernje. Vederih dana u godini, sa srednjom oblačnošću ispod 20% godišnje je oko 80%. Najveci deo godine ima umerenu oblačnost.

Planinska uzvišenja oko Vrnjačke Banje zaklanjaju je od jakih vetrova. Vetrovitih dana ima u februaru, martu i aprilu, dok ih je u ostalim mesecima mnogo manje. Veliki broj dana u godini je bez vetrova, oko 170. U letnjim mesecima, predveče, oseća se sveži povetarac koji dolazi sa planine Goč pa su noći idealne za spavanje.

Preko 100 godina Vrnjačka Banja neguje turističku, ali i lečilišnu funkciju. Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam izvora mineralne vode različitog fizičkog i hemijskog sastava, koje blagotvorno deluju na organizam i pomažu pri lečenju mnogobrojnih oboljenja (bolesti organa za varenje, dijabetesa, ginekoloških oboljenja, degenerativnog reumatizma, stanja posle preležane zarazne žutice, hroničnog zapaljenje creva i želuca, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva, očnih bolesti…).

Pravi razvoj moderne banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Danas je Vrnjačka Banja prirodno blago Srbije, najveća i najpoznatija banja kod nas, a epitet najpoznatije nosila je i za vreme bivše Jugoslavije. Razvijena turistička destinacija s tradicijom od 140 godina, popularna kod domaćih i stranih turista koji žele ne samo da se leče već i da se odmore, zabave i da uživaju. Brojni hoteli, pansioni, vile, restorani, kafići i diskoteke s odličnom uslugom, mnoštvo sportskih terena, nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena, trim-staza, obližnji Goč, koji ima lepo uređene ski-staze, nekoliko vrhunskih velnes centara mogu udovoljiti i najzahtevnijim gostima. Ono što upotpunjuje boravak u Vrnjačkoj Banji jesu i mnogobrojne kulturne i zabavne manifestacije koje se svakodnevno dešavaju u letnjem periodu, među kojima su svakako najpoznatije Vrnjački karneval, Festival filmskog scenarija, muzički festivali zabavne I narodne muzike, Dani Danila Bate Stojkovića, Festival meda, Festival dečijeg stvaralaštva, Prvenstva u modernom polesu, izložbe, bijenala…

U okolini banje ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika, poput obližnjih srednjovekovnih manastira: Ljubostinje, Žiče – sedišta prve srpske arhiepiskopije, Studenice, srednjevekovnog grada Magliča… U mestima koja okružuju Vrnjačku Banju možete posetiti vekovima stare vinograde i upoznati se s tradicijom spravljanja vina koja se prenosi s generacije na generaciju.

Menu