+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00
Contact info
+381 61 145 00 00info@apartmanivrnjackabanja.info00:00 - 24:00

Obeležimo i sačuvajmo stabla

Obeležimo i sačuvajmo stabla

Na inicijativu Turističke Organizacije Vrnjačka Banja, a uz saradnju sa JP „Borjakom“ u vrnjačkim parkovima realizovan je projekat obeležavanja biljnih vrsta. Cilj projekta je predstavljanje prirodnog bogatstva Vrnjačke Banje i sprečavanje degradacije biljnih vrsta.

U parkovima u Vrnjačkoj banji realizovan je projekat obeležavanja biljnih vrsta. Projekat su sproveli Turistička Organizacija Vrnjačka Banja i JP „Borjakom“ sa ciljem da se predstavi bogatstva dendroflore Vrnjačke Banje, kao i sprečavanje degradacije biljnih vrsta usled urbanizacije centralnog vrnjačkog parka i nedovoljne nege i zaštite.

Vrnjačka Banja je prepoznatljiva po izobilju autotonih vrsta koje se ističu dekorativim karakteristikama i vitalnošću, ali i mnogih retkih vrsta. Posebno su zanimljiva stabla koja sama po sebi predstavljaju turističku atrakciju, a to su stabla Crnog Bora koje je staro oko 300 godina i koje je pod zaštitom države kao spomenik prirode , kao i dve sekvoje koje spadaju u red najvišeg drveća na Planeti.

Na ovaj način su biljke postale uočljivije i prepoznatljivije, a u planu je i izrada turističke mape na kojoj će se nači sva obeležena stabla.
Direktor Turističke Organizacije Ivan Trifunović kaže da je u narednom periodu planirano i obeležavanje parkovskih skulptura duž korita Vrnjačke reke, koje predstavljaju savremena dela jugoslovenskih i svetski poznatih vajara.

Ova dela nastala su nakon održavanja simpozijuma „Skulptura u otvorenom prostoru“ 1965. godine, a najpoznatije među ovim delima je „Kentaur“ čuvenog ruskog vajara Ernsta Neizvesnog. (Pravda.rs)

This article was written by dysko

Menu